Maaf

12 08 2009

entri ni mgkin entri yg teakhir yg aku akan coretkan dlm blog ni….

Aku bertekad utk mulakan kehidupan aku yg baru…

kpd kwn2 aku mohon maaf andai kata2 dan sikap aku agak keterlaluan selama aku berkawan dgn kalian…

dan kepada kwn2ku..aku harap kamu semua faham perasaan aku….

aku harap sngt kamu semua tidak memberitahu ku tentang dirinya lg…cukuplah..hati aku dh cukup sakit dgn apa yg die buat..aku xkata aku 100 % betul..tetapi aku sabagai manusia …bukan binatang..aku masih ade perasaan yg telah Allah anugerahkan kepada ku….akn aku perbaiki diri ni mengikut sunnah RasulAllah…..

Cukuplah hakikat aku thu die nk bertunang…dgn siapa pun aku xkisah dah..aku mesti kuat…walaupn saat kalian bgthu aku..hati aku hancur gila…bukan aku masih berharap..tetapi…masih ada sekelumit sayang dalam hati aku….tp akan aku buang..sedikit demi sedikit…akan aku gantikan hati aku ni dgn Allah..aku percaya akan kebenarannya…cukuplah…

Jodoh pertemuan di tangan Allah….aku mahu jodoh yg datang dari Allah bukanlah syaitan….

Ya Allah..ampunkan dosa-dosa ku…

kawan2…maaf aku pinta dari kalian…ikhlas dari hati aku….doakan aku kuat….

” Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami psangan kami dan keturan kami sebagai penyenang hati dan jadikan kami pemimpin orang-orang yang bertakwa”

“KEBAHAGIAN ADALAH LENYAPNYA KEPEDIHAN HILANGNYA PERMUSUHAN,HIDUP DIHIASI AMAL SOLEH, DAN JIWA TIDAK DITUNGGANI OLEH HAWA NAFSU”

Advertisements




Jangan MengeLuh..

5 06 2009

Kita selalu bertanya…dan Al-Quran sudah menjawabnya…
________________________________________

KITA BERTANYA: KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB:
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan,”Kami telah beriman.”(“I am full of faith to Allah”)sedangkan mereka tidak diuji?Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.”
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3
________________________________________

KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB:
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
-Surah Al-Baqarah ayat 216
________________________________________

KITA BERTANYA: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB:
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya,”
-Surah Al-Baqarah ayat 286
________________________________________

KITA BERTANYA: KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB:
“Jgnlah kamu bersikap lemah. dan jgnlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.”
-Surah Al-Imran ayat 139
________________________________________

KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB:
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan dengan jalan sabar dan mengerjakan sembhyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.”
-Surah Al-Baqarah ayat 45
________________________________________

KITA BERTANYA: APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB:
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu’min,diri,harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka… ?
-Surah At-Taubat ayat 111
________________________________________

KITA BERTANYA: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB:
‘Cukuplah Allah bagiku,tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.”
-Surah At-Taubat ayat 129
________________________________________

KITA BERKATA: AKU TAK DAPAT TAHAN!!!!!!

QURAN MENJAWAB:
“……dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”
-Surah Yusuf ayat 12





berpindah

10 05 2010

kpd kwn2..aku dh pindah ke blog bru mulai sekarang…..

http://nana-journeyoflife.blogspot.com/

hehehe…sila layari laman sesawang di atas k…..





Tanggungjawab….

16 07 2009

knp..knp..blog aku xupdate…sbb aku xder mase…sjk aku dh delete….hahahahaa..xthu la ble aku nk update..

tetapi aku byk bnda nk buat….

1.mengajar dan terus mengajar…..

ajar apa?ajar bdk bertukang..menjahit..memask..menanam…berniaga…dan menjahanamkan harta sekolah..hahhahhah

2.editing….

diyana…bile bhgian grafik majalah sekolah nk siap..cover awk .pengetua dh pilih..ceh22..bangga jap…end of july ..i nk print dummy…uargggg….next week i will give another job for u…what i said..yes…n yes…hahahahah

3.Pentaksir PBS…

Yana(nama glamour kt sek..nana dh matikan)….isnin ni pentaksir nk dtg..jgn lupakan kerja kursus form 1 n form 2..markah kelompok dan individu lengkapkan…..Alamak!!!!!nama budak pun aku xder sbb bru amik alih..pertukaran jadual waktu…………

4.Ujian 2..

Yana..ujian 2 KH(ERT)..yana buat eh…

yana: kak mila…soalan nk cri kt bank soalan ker..cri kt buku jer

k.mila:ptut amik kt bnk soalan..tp kalo amik kt buku rujukan make sure ikut silibus buku teks..hntr 29 julai tau..

yana:ok kak..(ok jer)…uahuahuaha

5.Tuisyen math

selasa: tuisyen math form 2..8.30-10.00 mlm…

K.zue: yana….kak zue nk bersalin ni…kak zue bg kunci pusat tuisyen..nnti buka jer….

student aku:cikgu..pindah sek sy lah..cikgu kan ajar best…(dlm hati aku…kt sek aku ajar KH)

jumaat:tuisyen math form 3..9.30-10.30mlm

aik..nk PMR pun xthu lg…cikgu blh tlg apa yg ptut jer…

afiq..brp awk dpt math 1/2 thun….95 ..waHHHHH

6.Guru kelas

pn marcela : (cri aku kt 2 kuarzit mase aku sdg relief)

diyana…tlg buat surat gantung pelajar kls kamu…esok hntr…

maaf puan..hri ni kls sy full…xder mase nk buat hari ni..tp esok sy dtg sek awl..hehhehhee

7. ASTANA

yana..guru prktikal KH dh dtg..nnti yana dgn mereka tlg hiaskan blik ASTANA…

8.Kadet polis

c.nazri :woi nana..bile ko nk siapkan sijil kadet polis ni..bdk2 dh bising..

nana :alaa….xlama lg siaplah…hehehhehhe

8.Bendahari PIBG

nana since kak ina patah kaki..nana amik alih tugas die..pengtua nk belnjwan futsal..sabtu ni meeting PIBG tentang tuisyen perdana….

dan hari ni hari jumaat..aku kena pergi jaga perpustakaan…..ni bru sikit..tp..aku heppy ddk di sek n..

kak sue  n cikgu latiff pesan (suami isteri)

..ko jgn nk igt2kan lelaki tu yer…siap ko nanti….kitaorg bg cikgu nazri kt ko…hahahhaa…

alahai……mana aku ade mse…keje..dn keje…

apa pandangn org lain…

kalo cikgu sendri xbetul?pikir..dn pikir…





TanPa

29 06 2009

Sesungguhnya…Allah thu apa yg aku rasa dan pendam..
walaupun terasa perit…dugaanNya sgt hebat…Allah tarik org yg aku cinta sekelip mata..tp apa yg Allah lakukan adalah yng terbaik untuk aku..

Susah aku nk hadapi hidup ini…tp kalau aku x mampu Allah xkn uji..

kdg2 aku menagis sendrian..skitnye hati ni ble lihat die bahgia tetapi aku yg tggung derita.kdg2 aku terduduk…menagis ..menagih simpati org….bknnya Allah x thu betapa deritanya aku ni..

knp aku jd mcm ni?krn aku terlalu ikutkan perasaan..aku blum dpt dikategorikan dikalangan org2 yg sabar hadapi dugaan Allah…
Ya Allah..ampunkan dosa ku..
Berilah aku peluang perbaiki diri aku…
aku doakan dia bahagia bersama isteri tercinta..

Buat org yg pernah bersama aku…
Kdg2 kamu rasa..aku terlalu dendam pada kamu..
mencaci kamu..tp kamu xthu sesuatu…
pernahkan kamu terfikir …apa yg kamu akan lakukan jika kamu ditempat aku….
mmg aku bersalah…aku akui..tp xbermakna..kam blh keluarkan kata sesuka hati kamu….igtlah..dlm tak sedar
kamu telah melukai hati org lain…kamu jaga hati keluarga dia..tp..pernah x kamu terfikir…betapa terlukanya hati kedua org tua ku…sanak saudara ku…kamu dtg secara berhemah..harap kamu pergilah dri hidupku secara berhemah…
kelak kita berdua pasti bahagia…..kamu jgn risau…aku janji aku xkan terima kamu lansung dlm hidupku…walaupun suatu hari nani kamu tiada siapa2..kuasa tuhan..kite tidak thu….

kpd kwn2..anntara aku dgn die telah lama berakhir…jgn kalian menceritakan tentangnya pada ku…sbb aku sedikt pun xnk thu tentangnya…
dan terma kasih atas segalanya………





NeW LiFE…

5 06 2009

To All My Frenz…

Semua entry aku yg lama ..Aku dh Delete…Sbb Apa?aku ada sbb yg tersendiri…

Biarlah ia antara diri aku dn blog ini….

Akan aku penuhkan blog ini..dengan artikel2 yang ilmiah yg dpt kita kongsi bersama….

Thx kpd kwn2…yg sudi membantu aku selama ini………